Ściółkowanie to niezwykle praktyczny zabieg, który pozwala istotnie ograniczyć wzrost chwastów, co w rezultacie zaowocuje w przyszłości mniejszym nakładem pracy w ogrodzie. Materiałem, który świetnie sprawdza się w przypadku ściółkowania jest kora sosnowa. Jakie ma właściwości? Dlaczego kora do ogrodu to dobry wybór?

W sprzedaży znajduje się obecnie kora surowa, mielona, a także kora przekompostowana. Zanim zdecydujemy się wprowadzić ją do własnego ogrodu, warto poznać ją nieco bliżej.

Kora ogrodowa

Kora ogrodowa jest odpadem, który pojawia się w czasie obróbki drewna. Ta pozyskiwana z sosny jest niezwykle popularna i często utożsamiana z całą znajdującą się w sprzedaży korą ogrodową. Kora sosnowa charakteryzuje się świetnymi właściwościami odżywczymi oraz izolującymi. Niewątpliwym plusem jest fakt, że jej rozkład trwa najdłużej spośród wszystkich dostępnych w sprzedaży rodzajów kory ogrodowej. Jeśli zależy nam na jeszcze większym spowolnieniu procesu jej rozkładu, można rozsypać ją na agrowłókninę w kolorze czarnym. Ułożona bezpośrednio na ziemi wymaga zdecydowanie częstszego uzupełniania.

Podstawowe rodzaje kory sosnowej: kora przekompostowana i surowa

Kora, którą przez około rok (czasem dwa lata) poddawano procesowi kompostowania, nazywamy korą przekompostowaną. Uważana jest za najcenniejszą z uwagi na uwalnianie do gleby ogromnych ilości składników mineralnych. Dostarcza niezwykle cennych związków azotowych, których rośliny potrzebują do prawidłowego wzrostu. Jest idealna, jeśli ściółkować zamierzamy ziemię wokół roślin kwasolubnych, do których zalicza się wrzosy i wrzośce, azalie, różaneczniki, borówkę amerykańską, a także rośliny iglaste. Wybierając taką korę sosnową, należy pamiętać, że wymaga ona częstego uzupełniania, ponieważ proces jej rozkładu zachodzi dość szybko.

Kora surowa natomiast charakteryzuje się małą zawartością składników odżywczych. Minusem jej stosowania jest to, że może prowadzić do wyjaławiania gleby. Z uwagi na znaczny ciężar doskonale chroni przed nadmiernym rozrostem chwastów. Nie tylko nie przepuszcza światła, ale uniemożliwia również młodym roślinom przebicie się na jej powierzchnię. Z uwagi na powolny rozkład dosypuje się ją bardzo rzadko – nieraz nawet po upływie kilku lat.

Różne stopnie zmielenia

Dostępna w sprzedaży kora sosnowa może mieć różny stopień zmielenia. Kora drobno mielona to doskonały wybór na rabaty o niewielkiej powierzchni, które obsadzone zostały małymi bądź niewielkimi roślinami. Charakteryzuje się bardzo lekkim wyglądem. Wada? Jest łatwo wywiewana przez wiatr. Kora sosnowa średnio mielona jest najbardziej uniwersalna i stosować ją można w zasadzie wszędzie. Natomiast kora sosnowa gruba to dobre rozwiązanie, jeśli rabata jest naprawdę niemała, a rosnące na niej rośliny – duże.

Ozdobna kora sosnowa

Obecnie w sprzedaży dostępna jest także ozdobna kora sosnowa, a jej cena na szczęście nie przyprawia o zawrót głowy. Jest to kora surowa, która nie przeszła procesu kompostowania. Poddawana jest natomiast barwieniu na wiele kolorów, co istotnie zwiększa możliwości aranżacyjne ogrodu.

Zobacz również wpis o żwirze i kamieniu ozdobnym w ogrodzie.